Cautam manager de criza. Managerii interimari sunt chemati intotdeauna in situatii exceptionale: sa redreseze vanzarile intrate in colaps, sa formeze rapid forta de distributie, sa traseze strategia unei companii care s-a dezvoltat mai mult decat e capabila sa sustina. De cele mai multe ori, managerii interimari vin sa repare ce au stricat altii inaintea lor. Repede si eficient.
"Exista in viata oricarei companii diferite etape: start-up-ul, perioada de crestere, cea de operatiuni, in care firma merge si trebuie doar 'pastorita', la fel cum exista perioade de criza. Criza nu este neaparat ceva rau. Este un moment in care o companie realizeaza ca nu o mai incape haina pe care o are si cauta o haina mai mare", spune Marius Baluta, 42 de ani, care lucreaza din 1998 pe pozitii de interim management si consultant pentru companii ca Dufa, Delta sau Petrom.
Indiferent de evolutia economiei si de modul in care companiile se simt afectate, managerul interimar este - in mod fundamental o solutie de criza. Majoritatea companiilor care se respecta au traversat in viata lor cel putin o criza majora chiar cu mult inainte de a discuta de recenta criza financiara.
"Iei o companie aflata in punctul A si trebuie sa o duci in punctul B, urmarind niste criterii clare de management", adauga Baluta.
Compania de executive search Advice Human Resources primeste cereri de la companii pentru recrutarea de interim manageri intr-un numar relativ constant, insa ceea ce s-a schimbat acum fata de anii trecuti este caracterul acut al solicitarilor.
"Clientii nu mai vin sa ne solicite manageri interimari ca si cum acest lucru ar fi o etapa fireasca si clar stabilita dintr-un plan bine gandit. Acum par a fi in mod decisiv influentati de contextul economic mondial, iar totul are un caracter imperativ si urgent. Accidental si iesit din comun ar fi mai corect spus. U