Premierul Stanişev încearcă să liniştească europarlamentarii care susţin că e o idee ridicolă: „Nu înseamnă absolut deloc că guvernul nu se poate descurca şi singur”
Rapoartele europene de monitorizare pe domeniul justiţiei şi afacerilor interne tot mai critice, suspendarea a circa jumătate de miliard de euro din fondurile comunitare, dar şi presiunile sociale tot mai mari (care au culminat duminică cu protestele a 2.500 de poliţişti nemulţumiţi de lipsa reformelor şi salariile mici) au convins Executivul de la Sofia că trebuie să ceară ajutor pentru a face faţă provocărilor economico-politice. Premierul Serghei Stanişev urma, ieri, să se întâlnească cu ambasadorii statelor UE cu care să discute întărirea cooperării în mai multe domenii-cheie, deschizând astfel calea experţilor comunitari să intre în administraţia bulgară, relatează agenţia Focus.
Nu e ruşinos să plăteşti specialiştii altor state
Stanişev a anunţat încă de duminică că experţi străini vor asista activitatea administraţiei bulgare, conform agenţiei BTA. „Vom folosi la maximum capacitatea, expertiza şi experienţa statelor membre ale Uniunii Europene”, a afirmat şeful executivului de la Sofia, care nu a vrut să indice ţările care vor oferi expertiză Bulgariei. „Problema nu se referă la mii sau sute de experţi, ci la fructificarea eficientă a capacităţii. Însă acest lucru nu înseamnă absolut deloc că guvernul nu se poate descurca şi singur”, a subliniat Stanişev. Premierul chiar a explicat că nu consideră drept „oribil” faptul că Bulgaria va începe să folosească experţi străini în poziţii-cheie ale administraţiei. „Nu e ceva ruşinos în angajarea unor astfel de persoane care ne vor ajuta să ne îmbunătăţim în domeniul absorbţiei fondurilor europene, reforma judiciară şi crearea unui mediu de afaceri sănătos”, a spus Stanişev.
Nu de aceeaşi părere sunt unii dintre europarlament