In zilele noastre, mintile "criminale" din spatele virusilor IT vor ca PC-ul nostru sa functioneze la randament maxim, tocmai pentru a nu ne da seama ca s-a intamplat ceva in neregula.
Astfel, hackerii pot inregistra ceea ce tastati, furand orice parola, numarul de card de credit sau va pot trimite numeroase mesaje spam.
Jurnalistii de la Associated Press identifica o serie de semne care ne arata, fara indoiala, ca PC-ul nostru este infectat.
Astfel, daca observati ca lucrati mai greu ca de obicei, acesta poate fi un semn ca un program malware ruleaza in background.
Un al doilea semn este aparitia continua de pop-up-uri pe care nu le puteti inchide.
Mai mult, daca sunteti redirectionat catre site-uri pe care nu intentionati sa le vizitati, sau rezultatele cautarilor nu sunt relevante, aveti din nou de-a face cu o vizita a hackerilor.
Ce facem?
Un software anti-virus este extraordinar de folositor. In primul rand el indentifica programasele cu probleme si le dezactiveaza. Daca computerul este infectat, exista o serie de firme care va vor scapa de virus, bineinteles, contra unei taxe.
Exista numeroase servicii de scanare online. Bineinteles, acestea doar va indica daca aveti o problema. Pentru a o rezolva, trebuie sa platiti.
Este posibil sa fie nevoie sa instalati din nou sistemul de operare daca randamentul nu se incadreaza in parametri optimi. Este o idee buna sa faceti acest lucru, chiar daca sunteti sigur ca ati sters tot ce trebuie. Programele malware se pot ascude foarte usor.
Nu orice "inectare" a calculatorului personal este menita sa fure date. Unele programe va invadeaza doar cu reclame nedorite, sau va schimba rezultatele cautarilor.
Comparand scanarile anti-virus si diverse baze de date, va puteti da seama daca ati pierdut inf