Noul Cod Penal reintroduce infractiunea de ucidere la cererea bolnavului incurabil sau infirm grav. Astfel, eutanasierea va fi pedepsita cu inchisoare de la 3 la 7 ani. In expunerea de motive a actului normativ se arata ca a fost expres reglementata infractiunea de ucidere la cererea victimei ca o forma atenuata a omorului.
Infractiunea este luata in calcul cu circumstante atenuante.
Potrivit prevederilor art. 179 din Codul penal in vigoare, fapta de a determina sau de a inlesni sinuciderea unei persoane, daca sinuciderea sau incercarea de sinucidere a avut loc, constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoarea de la 2 la 7 ani. Art. 314 din Codul penal in vigoare mai incrimineaza parasirea, alungarea sau lasarea fara ajutor, in orice mod, a unui copil sau a unei persoane care nu are putinta de a se ingriji, de catre acela care o are sub paza sau ingrijire, punandu-i in pericol iminent viata, sanatatea sau integritatea corporala.
De asemenea, Codul de deontologie medicala din 2005 prevede la art. 121: "Se interzice cu desavarsire eutanasia, adica utilizarea unor substante sau mijloace in scopul de a provoca decesul unui bolnav, indiferent de gravitatea si prognosticul bolii, chiar daca a fost cerut insistent de un bolnav perfect constient.", iar la art. 122: "Medicul nu va asista sau indemna la sinucideri ori autovatamari prin sfaturi, recomandari, imprumutarea de instrumente, oferirea de mijloace. Medicul va refuza orice explicatie sau ajutor in acest sens". Noul Cod Penal reintroduce infractiunea de ucidere la cererea bolnavului incurabil sau infirm grav. Astfel, eutanasierea va fi pedepsita cu inchisoare de la 3 la 7 ani. In expunerea de motive a actului normativ se arata ca a fost expres reglementata infractiunea de ucidere la cererea victimei ca o forma atenuata a omorului.
Infractiunea este luata in calcul cu ci