Dupa multe ore de discutii, tarile OPEC au decis sa nu micsoreze cotele pentru exportul petrolului pe pietele mondiale. Producatorii de 'aur negru' care nu fac parte din cartel nu sunt inca pregatiti sa treaca de la vorbe la fapte.
Rusia poate analiza o astfel de posibilitate, dar numai "daca vor fi indeplinite toate intelegerile".
Expertii se indoiesc de necesitatea unui astfel de pas, precum si de disponibilitatea Moscovei de a intra in cartelul international al titeiului, scrie presa centrala rusa.
Nezavisimaia gazeta constata, spre exemplu, ca partea rusa nu s-a grabit sa dezvaluie care sunt aceste conditii, lasandu-i pe curiosi sa ghiceasca despre ce este vorba din declaratiile oficiale.
In privinta deciziei de mentinere a productiei la nivelul ei actual, RBK Daily preia punctul de vedere al expertilor, potrivit carora un rol insemnat l-a jucat pozitia extrem de ferma a SUA.
In ajunul summitului de la Viena, adminsitratia de la Casa Alba a aminitit despre importanta protejarii economiei mondiale fata de o crestere substantiala a preturilor la petrol, care va avea un efect nefast asupra multor tari.
Rossiiskaia gazeta preia, la randul ei, citeaza opinia directorului Institutului pentru petrol si gaze naturale, Anatoli Dmitrievski: "OPEC intelege perfect ca, daca se sare calul, principalii vinovati vor fi considerate tarile cartelului, o perspectiva pe care nimeni nu o doreste. Cred ca oricum petrolul va reveni in coridorul lui clasic, de 60-70 de dolari barilul, ba poate chiar si mai mult. OPEC va merge in aceasta directie si cu siguranta va intreprinde masuri suplimentare". Dupa multe ore de discutii, tarile OPEC au decis sa nu micsoreze cotele pentru exportul petrolului pe pietele mondiale. Producatorii de 'aur negru' care nu fac parte din cartel nu sunt inca pregatiti sa treaca de la vorbe