Dacă Guvernul primeşte bani de la FMI, va trebui să includă în cheltuielile bugetare şi plata dobânzilor pe următorii 5 ani. Niculae Done spune că România trebuie să-şi dezvolte acele ramuri ale industriei care mai pot asigura creşterea economică pe timp de criză. Carte de vizită
Niculae Done este Senior Tax Partner la firma de consultanţă KPMG.
Are o experienţă de 27 de ani pe probleme de fiscalitate, a fost Director General în Ministerul Finanţelor şi a avut ca responsabilitate dezvoltarea legislaţiei fiscale a României, în domeniul impozitelor directe..
Cum evaluaţi bugetul pe 2009?
Este un buget ca orice alt buget, ca orice altă lege bugetară, cel puţin dacă privim ceea ce a fost publicat, arată veniturile şi cheltuielile statului. Sigur, cea mai mare parte din veniturile statului vine din impozite şi taxe, cum este şi firesc.
Important este că o pondere însemnată din veniturile statului, mă refer la cele fiscale, o deţine taxa pe valoarea adăugată şi ajugem la concluzia că principiul politicii bugetare îl reprezintă tot consumul.
Vedem că cea mai mare parte a cheltuielilor sunt cele de finanţare a instituţiilor statului, sănătate, învăţământ, apărare. Poate că ar fi fost interesant să ştim şi principiile economice care au stat la baza elaborării legii bugetului.
Guvernul vorbeşte despre un deficit de 2% din PIB. Cum comentaţi?
Eu aş spune că nu ar trebui să ne sperie deficitul. Sigur, este foarte importantă ponderea, cât reprezintă el în PIB. Pentru că deficitul, la rândul lui, este generator de costuri prezente şi viitoare. Să luăm exemplul Statelor Unite. SUA a avut ani la rândul un deficit bugetar şi cine nu ar fi vrut să aibă economia Statelor Unite? Şi atunci de ce ar trebui să ne sperie deficitul bugetar?
Care ar fi c