Romania implineste anul acesta 20 de ani de (nou) capitalism. Ziarul Financiar va prezenta incepand de astazi si pana la sfarsitul anului o serie de articole despre capitalistii Romaniei dupa 20 ani - cine sunt cei care, prin ideile, prin munca si prin norocul lor au devenit cei mai puternici oameni de afaceri autohtoni.
Contestati sau nu, pe placul unora mai mult sau pe al altora mai putin, ii avem. Sunt ai nostri. Sunt capitalistii Romaniei, iar de deciziile lor depind sute de mii de angajati, orase si sectoare intregi de activitate.
Incet-incet, in ultimii 10 si mai ales in ultimii 4-5 ani in Romania s-a format o masa critica de capital, un segment de oameni care, poate fara sa stie, gandesc mult mai mult la dezvoltarea tarii decat la businessul lor.
Din momentul in care o intreprindere are peste 1.000 de angajati, de exemplu, deciziile luate de proprietari nu mai au impact doar asupra contului de profit si pierderi. Firmele mari fac de fapt politica economica a Romaniei.
Deciziile lor de a investi intr-un domeniu sau in altul, intr-un oras sau altul, schimba totul. Iar noi avem acum companii romanesti cu mii si zeci de mii de angajati.
Presedintele Frantei, Nicolas Sarkozy, nu pleaca in vizitele oficiale externe fara zeci de sefi de companii franceze pe care ii sprijina in incheierea de contracte de export. Atasatii comerciali din ambasadele Marii Britanii sunt evaluati si platiti in functie de cate contracte incheie firmele britanice in tarile unde activeaza.
Numai in Romania, desi sunt cei mai mari platitori la bugetul de stat, desi tin in mana exporturile Romaniei, cei mai multi oameni de afaceri romani sunt tratati cu neincredere, sunt ignorati.
Nu numai diplomatii sau ministrii Romaniei fac politica de stat, ci si oamenii de afaceri, patronii, detinatorii capitalului privat.
Ziarul Financiar a considerat ca