Guvernul roman si cel spaniol au dezvoltat un program de colaborare pentru a-i ajuta pe copiii din Romania, rezidenti in Spania, sa nu isi uite limba natala si radacinile.
Programul a fost deja pus in practica in comunitati din Madrid si Cataluna, iar din aceasta saptamana va fi introdus in Lepe (Huelva), una dintre regiunile din Spania cu cea mai mare concentratie de straini. Aici, aproximativ 20% dintre rezidenti sunt straini, provenind din nu mai putin de 63 de tari diferite, informeaza Adn.es.
In acest amalgam de culturi, cei 1.500 de romanii par sa domine. Totusi, cei mai multi dintre copii au crescut inconjurati de prieteni si colegi care vorbesc doar limba spaniola.
Pentru ei a fost creat programul "Limba, Cultura si Civilizatie Romana", promovat de ministrii Educatiei din Romaia si Spania, impreuna cu mai multi profesori.
Astfel, se urmareste ajutarea acestor copii, integrati in sistemul de invatamant sa spaniol, sa nu uite cultura romaneasca, la care poate vor dori sa se intoarca in viitor.
Este vorba despre o ocazie "pentru copii sa nu-si uite radacinile si sa poata mereu sa se intoarca in tara, stiind sa comunice perfect in limba materna", a declarat presedinta Asociatiei Romanilor din Costa de Huelva, Monica Ciliciu.
Povestea "Capra cu trei iezi" spusa in doua limbi, georgrafia Romaniei, exercitiile de pronuntie sunt doar cateva din mijloacele prin care copiii raman aproape de tara natala.
Guvernul roman si cel spaniol au dezvoltat un program de colaborare pentru a-i ajuta pe copiii din Romania, rezidenti in Spania, sa nu isi uite limba natala si radacinile.
Programul a fost deja pus in practica in comunitati din Madrid si Cataluna, iar din aceasta saptamana va fi introdus in Lepe (Huelva), una dintre regiunile din Spania cu cea mai mare concentratie de s