La aproape 24 de ore dupa ce a fost facut public clasamentul Forbes, potrivit caruia este singurul roman care a ramas in topul celor mai bogati oameni din lume, cu o avere evaluata la 1,8 mld. dolari, Dinu Patriciu spune relaxat intr-un interviu acordat ZF ca dispune de lichiditati si nu a fost atins inca de efectele crizei. El isi mentine si acum ideile potrivit carora statul trebuie sa iasa din economie, intr-o perioada cand marile companii financiare ale lumii implora interventia statului pentru salvarea afacerilor private. Ironia face ca Patriciu sa isi bazeze cresterea afacerilor Rompetrol pe faptul ca statul a fost de acord sa transforme datoriile (600 mil. dolari) pe termen scurt la Rompetrol Rafinare in obligatiuni pe termen lung.
Omul de afaceri in varsta de 58 de ani, care este in prezent CEO al grupului Rompetrol si care este cunoscut in special datorita afacerilor cu petrol, este unul dintre cei mai inversunati adversari ai unui imprumut de la Fondul Monetar International, in conditiile in care se vorbeste tot mai des in ultimele zile de contractarea unui credit de 19 mld. euro de la FMI si Comisia Europeana.
"Conditionarile unui imprumut de la FMI nu pot decat sa aduca saracie pe termen lung. E culmea ca am ajuns eu sa fac protectie sociala, dar mi se pare absolut irational sa iei un imprumut cand nu ai nevoie. Nu avem nevoie de acest imprumut si el vine doar din faptul ca birocratia romaneasca este compatibila cu birocratia marilor institutii financiare, dar nu intelege si nu simte economia de piata."
Patriciu spune ca statul roman ar putea obtine 20 mld. euro din vanzarea sediilor institutiilor publice si ca nu este normal ca organisme ale administratiei publice sa aiba cladiri proprii.
"Vanzarea sediilor institutiilor publice centrale si locale ar putea aduce 20 de miliarde de euro la buget. De ce tinem bani imobilizati