Chiar dacă au fost „bătuţi” de contracandidaţii lor la alegerile parlamentare uninominale, de la sfârşitul anului trecut, politicienii prahoveni au fost recompensaţi cu posturi cheie în Guvernul Boc şi administraţia judeţeană.
Cel mai elocvent exemplu este cel al lui Radu Oprea. Candidatul PSD pentru Colegiul 9, Camera Deputaţilor, la alegerile din noiembrie 2008, a fost învins de George Ionescu, un om de afaceri ploieştean, care a candidat din partea PDL.
La trei luni după pierderea alegerilor, Oprea a devenit prefect de Prahova, chiar dacă nu avea nicio experienţă în administraţia publică locală.
„Am dat concurs la Bucureşti, unde am obţinut aproape punctajul maxim. Vin din domeniul privat şi voi încerca să eficientizez şi activitatea Prefecturii”, a declarat Oprea.
Înfrângerea l-a ajutat în carieră
Acelaşi traseu l-a avut şi subprefectul Gabriel Hornoiu. Candidatul PDL în Colegiul 6, pentru Camera Deputaţilor, Hornoiu a înregistrat un scor cu mult sub media partidului. Înfrângerea l-a ajutat în carieră. El a ocupat una mai întâi postul de director adjunct al ADPP Ploieşti, unde a candidat de unul singur, apoi a devenit subprefect de Prahova.
Augustin Mitu, fost consilier local ploieştean, şi-a dorit un mandat de senator din partea PSD. Nu a avut nicio şansă în faţa liberalului Teodor Meleşscanu, însă acum ocupă funcţia de secretar de stat în Ministerul Educaţiei şi Cercetării.
Au existat şi cazuri în care înfrângerea suferită la alegerile parlamentare au însemnat ieşirea, cel puţin pentru o perioadă de timp, de pe scena politică. Este cazul fostului primar al Ploieştiului, Emil Calotă, învins de candidatul PDL, Andrei Sava, căruia nimeni nu-i dădea vreo şansă de câştig la începutul campaniei electorale. Calotă şi-a dat demisia din funcţiile de conducere deţinute în PSD. @