Chefirul, considerat de mulţi un elixir al tinereţii, este o mană cerească pentru sănătate.
Originar din zona caucaziană, chefirul este un aliment sănătos, uşor de digerat, el dovedindu-se benefic pentru refacerea florei intestinale, întărirea sistemului imunitar, revitalizator al pielii şi adjuvant al digestiei. În plus, datorită acţiunii bacteriilor lactice, chefirul este uşor de asimilat de organism, fiind recomandat persoanelor cu o anumită intoleranţă la produsele lactate, dat fiind conţinutul său de lactoză mai redus decât al laptelui. Specialiştii recomandă această băutură şi persoanelor care suferă de anemie, două căni de chefir pe zi fiind benefice în lupta împotriva acestei afecţiuni. Studiile efectuate de-a lungul timpului au demonstrat că acele culturi de bacterii din compoziţia sa au un efect benefic asupra mucoasei sistemului digestiv. Tot ce trebuie să faceţi este să urmaţi o cură, în care alimentul de bază constă într-un litru de chefir cu un nivel redus în grăsimi, amestecat cu un litru de suc de mere nestrecurat.
În timpul dietei, axaţi-vă mai ales pe mâncărurile uşoare, combinate cu amestecul mai sus menţionat!
Combinaţii pentru toate gusturile
Chefirul se poate consuma ca atare sau în diferite combinaţii. De exemplu, puteţi amesteca 200 g. de chefir cu 75-100 g. de fructe proaspete (banane, zmeură, căpşune, piersici, caise), fără sâmburi şi tăiate mărunt. Peste acestea, se adaugă o linguriţă cu suc de lămâie şi una-două linguriţe cu miere, totul amestecându-se bine într-un blender.
În plus, cu acest aliment delicios se poate asezona şi ciorba de verdeţuri, tocăniţa de legume şi îngheţata, combinaţiile fiind cu siguranţă pe placul gurmanzilor.
Studiile de specialitate au demonstrat că persoanele care consumă frecvent chefir au o imunitate crescută la infecţii şi sunt ocolite de neplăcerile provoc