Cand autoritatile de la Paris au decis, la inceputul acestui an, sa acorde ajutoare presei franceze, stirea nu a fost trecuta cu vederea nici de organizatiile de media din Romania, nici de politicieni. Primele au initiat, deja, discutii pe aceasta tema si au pus chiar "pe hartie" mai multe propuneri. O initiativa similara ar putea veni in perioada urmatoare si dinspre scena politica, in conditiile in care relatia dintre guvern si presa devine tot mai fierbinte, dupa ce guvernul a propus un nou Cod Civil ce afecteaza in mod direct presa si a dat "liber din nou la publicitate din bani publici pe ochi frumosi".
Unii reprezentanti ai organizatiilor de media, contactati de HotNews.ro, nu sunt de acord cu un sprijin de la guvern pentru presa. Altii apreciaza ca, in anumite conditii, "ajutorul de stat" poate fi o solutie care sa ajute presa sa supravietuiasca perioadei de criza economica.
Ei spun ca, in perioada de criza, presa este afectata de: disponibilizari; scaderea abrupta a publicitatii; probleme de distributie; diferenta de luni de zile intre momentul in care sunt efectuate cheltuieli si cel in care se incaseaza banii din vanzari si din publicitate; reducerea bugetelor pentru cheltuieli esentiale in activitatea jurnalisticaO parte afirma ca, in situatia exceptionala de criza economica, idei precum sprijinul guvernamental pentru presa trebuie luate in considerare. Altii cred ca orice formula s-ar gasi, aceasta ar fi "imperfecta"Unii spun ca eventualele masuri guvernamentale - din bani publici - de sprijin pentru presa trebuie sa vizeze toate mass-media, desi discutiile initiate pana acum s-au referit indeosebi masuri guvernamentale la nivelul institutiilor publice de media si in presa scrisa centrala si locala. Altii spun ca numai presa scrisa ar trebui sa fie sprijinita.In discutiile din ultima perioada reprezentantii institutiilor de presa au readus