Productia industriala a scazut in prima luna din an cu 12%, pe fondul declinului din industria prelucratoare, declin care se va accentua in urmatoarele luni, potrivit patronatelor.
Industria prelucratoare, care include industria alimentara, a textilelor, a mobilei, a produselor chimice, a metalurgiei si productiei de echipamente si masini, a scazut in ianuarie cu 18,5% fata de aceeasi luna a anului trecut, potrivit Institutului National de Statistica.
Declinul in industria prelucratoare a inceput in octombrie 2008, cand a fost prima scadere anualizata, de 4,6%, urmand ca in decembrie sa se inregistreze minime istorice.
"Intr-adevar, industria prelucratoare este cea mai afectata, in special industria textilelor. Scaderile se vor accentua si in urmatoarele luni si vom vedea la sfarsitul trimestrului I o scadere in industria textilelor de 25-30%, mai ales ca martie era in mod traditional o luna mai proasta. Zi de zi ma suna companiile sa ma intrebe daca exista solicitari de pe alte piete", a declarat pentru ZF Maria Grapini, presedintele Federatiei Patronale a Textilelor, Confectiilor si Pielariei (FEPAIUS) si directorul general al Pasmatex Timsoara.
Nici pentru trimestrul II, perspectivele din industria textila nu sunt bune: "nu se gasesc noi piete de desfacere, nu se reia creditarea".
Sectorul auto in schimb s-ar putea revigora ca urmare a sustinerii la nivel mondial. "Am putea asista la o revenire a constructiilor de masini, exista sustinere mondiala, europeana, iar Romania beneficiaza de ajutorul Germaniei (programul "Rabla" initiat de germani - n. red.)", spune Grapini. Constructorul auto Renault, a anuntat la inceputul acestei luni ca a majorat productia de masini de la Pitesti si din Flins, Franta, pentru a putea acoperi cererea din Germania, care a crescut spectaculos sustinuta de programul local "Rabla". Marile combinate in