In sistemul bancar lucreaza multi romani tineri talentati care se obisnuisera sa se miste foarte repede, insa acum trebuie sa faca o pauza si sa mai invete, spune Dominic Bruynseels, directorul executiv al BCR, cu o experienta de peste 25 de ani in bankingul international.
"In astfel de vremuri inveti cu adevarat despre oameni, despre banci, despre tine insuti. Pentru asta criza este buna." El afirma ca Romania inca este intr-o faza timpurie de dezvoltare a pietei financiare, ceea ce ofera "oportunitati fantastice" pe mai toate segmentele de la companii mari pana la microintreprinderi, retail si private banking.
"Exploatarea acestor oportunitati presupune sa ai mai multe resurse de middle management."
In contextul in care bancile incep sa se confrunte cu cresterea numarului de clienti care intarzie cu plata ratelor la credite din cauza inrautatirii situatiei financiare, Bruynseels afirma ca nu vede motive de ingrijorare la BCR nici macar la creditele de consum fara garantii, care au o pondere de circa 25% din portofoliu, desi acestea cer o abordare mai ferma.
"In cazul creditelor negarantate trebuie sa fim mai rapizi si mai fermi pentru a ne recupera banii. Ne-am imbunatatit controlul prin centralizarea functiilor de back-office si am mai multa incredere in managementul creditelor fara garantii." El apreciaza ca provizioanele vor creste inevitabil, alimentand majorarea costurilor. "Circa 50% din bilantul BCR este in euro, deci ar fi afectat de o depreciere mai mare, dar chiar si la un curs de 5 lei/euro inca nu vedem foarte multe probleme. In plus, noi facem bani si din volatilitatea cursului prin operatiuni de trading."
Totusi, seful BCR considera ca inca exista un spatiu de manevra pentru reducerea costurilor, de exemplu ca urmare a scaderii chiriilor. In 2008 banca a reusit sa reduca spectaculos raportul cost/venit de la 57,5%