Proiectul noului Cod Civil incearca sa puna botnita presei prin 12 articole care, printre altele, i-ar putea impiedica pe jurnalistii sa publice informatii de interes public si i-ar pune in conflict cu Codul deontologic. Asociatiile si sindicatele din presa considera prevederile abuzive.
Sub denumirea "Apararea drepturilor nepatrimoniale", noul Cod Civil cuprinde 12 articole care privesc direct presa. La art. 263 (2), legiuitorul propune ca persoana fizica, daca e de parere ca i-au fost incalcate sau amenintate drepturile nepatrimoniale, sa poata cere oricand instantei "interzicerea faptei ilicite daca aceasta este iminenta" si "incetarea incalcarii si interzicerea pentru viitor daca aceasta dureaza". La acelasi articol, masurile de aparare merg pana la "sechestrarea, distrugerea, confiscarea sau retragerea din circulatie a bunurilor si mijloacelor care au servit la savarsirea faptei". Autorul modificarilor nu clarifica insa ce inseamna "orice alte masuri necesare pentru repararea prejudiciului cauzat".
Termenele pentru repararea prejudiciului nu se vor intinde ca in procesele de calomnie si insulta, ci vor fi limitate la maximum trei zile. La art. 272, Codul Civil prevede ca instanta poate lua masuri pentru "conservarea probelor", ceea ce inseamna ca jurnalistul nu-si mai poate proteja sursa de la care a luat informatia, desi acest drept al ziaristilor este aparat de legislatia europeana.
Propunerile de modificare a Codului Civil au provocat reactii puternice din partea institutiilor mass-media din cauza unor articole care inventeaza o lege a presei in baza unor norme considerate de protestatari drept "comuniste". Federatia Romana a Jurnalistilor MediaSind, Clubul Roman de Presa (CRP) si Asociatia Jurnalistilor din Romania (AJR) au atacat la unison capitolul "Apararea drepturilor nepatrimoniale", 12 articole in care Ministerul Justi