Planurile Hercesa pentru piaţa locală cuprind trei proiecte rezidenţiale de amploare, cu un total de 5.300 de locuinţe. Pentru moment însă, compania spaniolă continuă dezvoltarea a doar 420 de apartamente, a căror construcţie a început deja. Primele două faze din totalul de 1400 de apartamente ale ansamblului Vivenda cumulează o investiţie totală de 50 de milioane de euro. Mijlocul unei zile de luni, la sediul developerului spaniol Hercesa, după un slalom printre străduţele ce se intersectează cu bulevardul Carol Davila.
Alejandro Solano, directorul companiei, soseşte cu câteva minute peste ora stabilită. Ne invită în sala de şedinţe, unde ocupă un loc prielnic pentru fotografii. Se supune, apoi, puţin precaut, „interogatoriului” obişnuit pe timp de criză. „Ce e cel mai important la prezenţa noastră în România nu este reprezentat atât de mult de banii pe care vrem să-i investim, ci de faptul că intenţionăm să rămânem aici”, lansează el o filozofie cât se poate de oportună la momentul acesta.
Strategia Hercesa evită asumarea riscurilor
Deşi are anunţate proiecte de peste 5.000 de locuinţe, developerul spaniol îşi concentrează deocamdată eforturile pe dezvoltarea a puţin peste 400 dintre acestea. Solano spune că proiectele vor fi construite încetul cu încetul, fază cu fază, pentru a evita situaţia unei supraoferte. De altfel, susţine el, intenţia iniţială a companiei a fost chiar aceea de a dezvolta proiecte în măsura în care aceastea erau absorbite de către cerere. „Încă de la început, am aşteptat ca piaţa însăşi să ne ghideze. Acesta este modul în care facem lucrurile – conservator, fără a ne asuma riscuri”, spune Solano.
Aşa se explică faptul că planurile companiei spaniole arată multă precauţie în condiţiile actuale de piaţă. Când vine vorba despre proiectele aflate momentan în dezvoltare, directorul Herces