Rezultatele economice pe anul 1988, în dezbaterea CPEx ● Miliţia, Procuratura şi Justiţia, la raport ● "Michelangelo" în programul UNESCO ● Sala Unirii, "panteonul" noilor comunişti
Şedinţă cu scântei la Comitetul Central – membrii CPEx au dezbătut raportul economic pe anul 1988. Nicolae Ceauşescu a fost extrem de nervos – după ce i-a acuzat pe responsabilii Finanţelor de "sabotarea economiei", i-a demis. Probabil fusese afectat de ştirea că ziarul francez Liberation publicase un interviu cu poetul Mircea Dinescu, care aducea acuzaţii grave "Epocii de Aur". În aula Bibliotecii Centrale Universitare, artiştii şi scriitorii bucureşteni l-au comemorat pe italianul Michelangelo. La Alba-Iulia, noii membri de partid au primit carnetul roşu în "Sala Unirii", în cadrul unei ceremonii sobre.
Rezultatele economice pe anul 1988, în dezbaterea CPEx
Şedinţa CPEx convocată la sediul CC a avut ca principală temă de dezbatere "Raportul privind analiza pe bază de bilanţ a rezultatelor obţinute pe ansamblul economiei naţionale, formarea şi utilizarea resurselor financiare în 1988". Comunicatul oficial din Scînteia îi informa pe români că economia mergea ca pe roate.
În realitate, şedinţa CPEx-ului fusese una cu scântei – responsabilii Finanţelor şi ai Băncii Naţionale au fost acuzaţi de "sabotarea economiei naţionale", deoarece acordaseră credite CAP-urilor pentru plata îngrăşămintelor chimice. Ceauşescu nu dorea să audă că agricultura socialistă era falimentară – vinovaţi pentru probleme din domeniu erau subordonaţii incompetenţi! În consecinţă, i-a demis pe demnitarii pe care-i considera vinovaţi: Neculai Ibănescu (viceprim-ministru), Gheoghe Paraschiv (ministru al Finanţelor), Florea Dumitrescu (guvernator al BNR), Nicolae Eremia (preşedintele Băncii pentru Agricultură şi Industrie Alimentară).
Miliţia, Procurat