România s-a opus adoptării pachetului de proiecte energetice deoarece nu făcea referire strictă la gazoductul Nabucco. Şeful diplomaţiei române a constatat, ieri, la reuniunea miniştrilor de externe ai UE, că sintagma „proiectul Nabucco“ a fost înlocuită de „coridoare energetice sudice“. Surpriză la reuniunea miniştrilor de externe europeni (CAGRE) de la Bruxelles. La capitolul pachetului energetic, în concluziile finale nu se mai face referire strict la proiectul Nabucco, motiv pentru care România a contestat denumirea nou introdusă: „coridoare energetice sudice“.
Poziţia României este susţinută şi de Austria, Polonia şi Slovenia. “România susţine ca proiectul Nabucco cu denumirea sa să fie inclus pe lista proiectelor energetice europene şi nu acceptă înlocuită formulei “pachetul Nabucco” cu sintagma “coridoare energetice sudice”, a afirmat ministrul român de externe, Cristian Diaconescu, la întâlnirea cu ziariştii români.
El a ţinut să sublinieze că, în opinia României, proiectul Nabucco “corespunde cerinţelor europene la capitolul securitate energetică”.
Negocierile continuă
Şeful diplomaţiei române a evitat însă să comenteze motivul înlocuirii denumirii Nabucco, spunând că negocierile vor continua, subiectul în cauză urmând să fie pe agenda discuţiilor liderilor europeni de joi şi vineri.
“Sperăm că aceste element să fie clarificat până la Summit, mai ales că proiectul Poseidon a rămas pe lista de proiecte cu denumirea sa iniţială”, a mai spus Diaconescu. O decizie finală privind finanţarea Nabucco va fi anunţată însă la Summit-ul energetic european din 7 mai.
După criza din ianuarie dintre Rusia şi Ucraina şi ca răspuns la criza financiară, Comisia Europeană a propus, în ianuarie, alocarea sumei de 5 miliarde de euro din bugetul necheltuit al UE pentru proiecte energetice, dezv