In luna ianuarie, Victor Ponta explica la Realitatea FM retragerea din Parlament a proiectelor de coduri penale si civile: "Acelea erau coduri pentru fosta putere. Acum dl. Predoiu va face coduri care sa reprezinte noua putere". Si dl. Predoiu, mercenarul perfect, se pare, le-a facut, fix la cererea clientului.
Si care este durerea cea mai mare a PSD pe lumea aceasta? Anticoruptia care, sub presiunea UE, ar mai fi putut sa tunda cate un cap de multa vreme vanat. Cum de Daniel Morar n-au reusit sa scape, macar sa-l lase cu cat mai putine instrumente. Zis si facut.
Catalin Predoiu a umblat la cutiuta cu teorii juridice si a ales-o exact pe cea care spune ca pedepsele mari nu descurajeaza infractionalitatea. A luat si statisticile care arata condamnarile de opereta dictate de instante. Le-a amestecat si, sub pavaza lor, a amputat legislatia penala referitoare la faptele de coruptie.
In cele mai multe cazuri, noile pedepse sunt cu mult mai mici decat cele acum in vigoare. De exemplu, pentru luarea de mita proiectul prevede intre 2 si 7 ani de inchisoare, fata de maximul de 12 ani din actuala lege. Si delapidarea pierde 8 ani din pedeapsa, iar sanctiunea pentru trafic de influenta ajunge de la 2-10 ani la 1-5 ani.
Oricum instantele dadeau pedepse mai aproape de limita minima, se justifica, abil, ministrul Justitiei. Asa e, anul trecut cea mai mare pedeapsa pentru o fapta de coruptie a luat-o un instigator la trafic de influenta - 9 ani de puscarie cu tot cu sporul pentru recidiva.
Intre timp, magistrati condamnati pentru luare de mita, uneori repetata, au luat pedepse cu suspendare.
Dar aceasta blandete, inegal distribuita, nu e tot o consecinta a coruptiei oare? Cu alte cuvinte, sa ne spuna oare dl. Predoiu ca oricum coruptia invinsese Justitia, asa ca nu avem decat sa-i consfintim victoria prin chiar