Şeful Blue Air crede că principalele sectoare pe care Guvernul ar trebui să se axeze sunt agricultura, infrastructura şi educaţia. Noul Guvern are şanse destul de mari de a-şi duce la bun sfârşit planurile şi de a gestiona cu bine criza financiară, este de părere Gheorghe Răcaru. Care credeţi că sunt sectoarele din România cele mai afectate de criză?
Cele mai afectate sunt sectoarele care se ocupă cu exportul către UE. Aici e posibil să fie o greşeală de strategie pentru că firmele româneşti s-au axat prea mult pe ţările UE. Recunosc, e o piaţă foarte mare, sunt o serie de avantaje din punct de vedere al comunităţii vamale, dar, după părerea mea, exporturile ar fi trebuit diversificate. Învăţăm din greşeli.
Am uitat de ţări precum Rusia, Ucraina, ţările din fosta Iugoslavie, nu mai vorbim de Africa, unde s-a neglijat total, pieţe unde ar trebui să ne extindem exporturile. E bine, într-un fel, că în momentul de faţă Dacia şi-a îmbunătăţit situaţia. Dacia a avut o perioadă puţin mai dificilă la un moment dat, dar acum, practic, nu mai poate face faţă cu cererile de comenzi din exterior. E bine pentru că nu e vorba numai de compania Dacia, ci de toată industria pe orizontală care produce subansambluri şi care au angajaţi mai mulţi decât la Dacia.
Alte sectoare afectate de criză sunt şi cele ale construcţiilor care sunt divizate în două: cele în imobiliare şi cele privind infrastructura. Cele din imobiliare au înregistrat un boom foarte mare ca urmare a lipsei de spaţii de locuit şi de birouri în Bucureşti şi oraşele mari, impulsionate şi de relaxarea finanţării. În infrastructură ar trebui să păstrăm proporţiile logice. Dacă ne uităm la alte perioade de criză, cum ar fi cea de după al doilea război mondial, atunci s-au făcut cele mai mari realizări în infrastructură.
Ce creştere economică estimaţi pentru anul î