Bursa a inchis prima sedinta din aceasta saptamana in crestere moderata, cu o apreciere de aproape 2% pe indicele BET, al celor mai lichide 10 companii din piata, in timp ce indicele energetic BET-NG a consemnat cel mai mare avans din piata la nivelul indicatorilor, de 2,2%.
Brokerii sunt de parere ca piata a intrat intr-un context de crestere insa fundamentele economice nu justifica o perioada mai lunga de aprecieri.
"Am intrat intr-un context de crestere, pe fondul evolutiilor pietelor externe. Nu cred ca putem spune ca ne aflam intr-un context favorabil de vreme ce nimic din situatia internationala nu s-a schimbat, ba dimpotriva, in continuare piata este dominata de stiri negative cu privire la cresterea somajului si a numarului de falimente. Astfel fundamentele economice nu justifica aceasta perioada de crestere, este vorba doar de un entuziasm al investitorilor", a apreciat Leonard Visan, directorul general al societatii de administrare a investitiilor Investica.
Principalele piete europene inregistrau ieri spre inchidere aprecieri de aproape 2% pe indicele paneuropean Euro Stoxx 50, in vreme ce indicele francez CAC 40 urca cu 1,9%, iar cel britanic FTSE 100 consemna un avans de 1,7%. Indicatorul pietei germane DAX inregistra o crestere de 1,1%.
Pe piata locala, companiile Alumil Slobozia (ALU) si Azomures Targu Mures (AZO) inregistrau printre cele mai mari cresteri din piata, de 8,5% si respectiv 5%, pe volume de tranzactionare reduse.
La categoria SIF-uri, titlurile SIF Moldova (SIF2) consemnau cel mai mare avans din grupa, de 5%, urmate in top de aprecierile SIF Oltenia (SIF5), cu 3,9%. Titlurile SIF Muntenia (SIF4) inchideau pe rosu, in scadere cu 2% fata de referinta, sub nivelul de 0,5 lei/actiune. Si titlurile SIF Transilvania (SIF3) si SIF Banat-Crisana (SIF1) au coborat cu 1,2% si respectiv cu 0,6%.
Indicele de profil