Piata locala de fuziuni si achizitii va creste in acest an din punctul de vedere al numarului de tranzactii, dar valoarea ar putea scadea la jumatate fata de anul trecut din cauza contextului economic, estimeaza Gabriel Sandu (foto), care a vandut in urma cu un an 66% din retailerul GSM Proton catre Vodafone Romania.
"Cred ca in anul 2009 vor fi mai multe achizitii si fuziuni, inclusiv mai multe preluari ostile. Companiile romanesti sunt toate subcapitalizate dintr-un motiv foarte simplu: in perioda scursa din 1989 pana azi nu s-au putut face acumulari de capital suficiente pentru a rezista in competitie libera cu firmele din strainatate. Valoarea tranzactiilor va scadea insa foarte mult, estimez spre 50% pana la sfarsitul anului, raportat la tranzactiile similare din 2008, pentru ca vad si in cazul meu, dar si la ceilalti investitori ca pozitia este acum de asteptare pana cand vanzatorii vor fi nevoiti sa accepte preturi realiste", spune Sandu, care si-a pastrat in urma tranzactiei pozitia de director general al companiei fondate in 1999. El crede ca in acest moment piata este caracterizata de o stare de asteptare. "Chiar si vanzatorii care au suficienta forta sa astepte vor fi nevoiti sa accepte preturi mai mici daca vor dori sa vanda, pentru ca mecanismul cerere-oferta este o lege economica si va actiona insurmontabil regland pretul in noile realitati de pe piata. Nimeni nu poate spune cu certitudine cat va dura criza si in aceste conditii nimeni nu va fi dispus sa accepte multiplicatorii care se practicau in trecut".
Proton a avut in 2007 un numar mediu de 201 angajati si a facut un profit net de 0,29 mil. euro la un rulaj de 40 mil. euro. La data achizitiei de catre Vodafone, in martie 2008, reteaua de distributie a Proton cuprindea 73 de magazine, cele mai multe fiind situate in judetele Suceava, Iasi, Brasov, Constanta, Cluj si in Bucuresti. @N_