Sonoelastografia şi mamografia digitală sunt cele mai noi metode de depistare a tumorilor mamare maligne. Dacă până la 40 de anise recomandă investigaţiile neiradiante, după această vârstă este indicată mamografia, o investigaţie cu rezultate mult mai exacte. Pentru un control de rutină, se poate opta pentru metode neinvazive, cum ar fi ecografia, termografia şi sonoelastografia mamară. „Când există suspiciuni de cancer, sunt indicate mamografia şi rezonanţa magnetică nucleară”, afirmă Dana Stănculeanu, medic primar oncolog la Institutul Oncologic din Bucureşti.
În funcţie de vârsta femeii, metodele de depistare diferă. „Pentru femeile sub 40 de ani, prima metodă de screening este ecografia, urmată de mamografie în cazul în care rezultatul impune efectuarea acesteia.
Pentru femeile de peste 40 de ani, prima metodă de screening este mamografia”, declară Adina Chiriţă, doctor în medicină, medic primar medicină nucleară, medic specialist radiodiagnostic şi imagistică medicală la Centrul Medical Unirea din Bucureşti.
Analize mai puţin iradiante
Singura metodă imagistică ce permite vizualizarea microcalcifierilor (modificări asociate unui cancer incipient) este mamografia digitală. Faţă de mamografia standard, cea digitală permite observarea mai multor detalii structurale în sânul dens.
De asemenea, mamografia digitală presupune o iradiere şi o compresie mai redusă decât în cazul celei standard. La Spitalul Euroclinic din Bucure;ti, singurul unde se face o astfel de analiză, o mamografie digitală costă 330 de lei.
Sonoelastografia detectează tumori mici
Una dintre metodele moderne de explorare a sânului, sonoelastografia este o ecografie performantă, care prezintă două avantaje importante: nu iradiază şi are o acurateţe de 90 la sută în depistarea tumorilor.