După ce a anunţat bonusuri de zeci de milioane de dolari pentru directorii săi, asigurătorului american i s-a cerut să declare pe ce s-au dus banii primiţi de la guvernul SUA. Grupul AIG a declarat că cea mai mare parte a banilor primiţi de la guvernul SUA au ajuns la partenerii comerciali ai asigurătorului şi la municipalităţile americane. În urmă cu câteva zile, grupul AIG anunţa bonusuri de 450 milioane de dolari pentru angajaţii unor divizii care, anul trecut, au înregistrat pierderi totale de 40,5 miliarde de dolari. În plus, alţi 165 milioane de dolari ar trebui să ajungă la directorii executivi. Decizia asigurătorului a stârnit furia oficialilor americani.
Aceştia au cerut AIG să renunţe la plata remuneraţiilor în condiţiile în care compania a primit în ultimele luni aproximativ 170 miliarde de dolari din banii contribuabililor pentru a scăpa de faliment. Grupul american a justificat că riscă să fie dat în judecată dacă nu respectă contractele de muncă, dar a promis că anul acesta va renunţa la bonusurile acordate angajaţilor.
Băncile europene, principalii beneficiari
Oficialii americani au cerut AIG, controlat în prezent de guvernul SUA, să declare ce a făcut cu banii contribuabililor. Compania de asigurare a afirmat că cea mai mare parte a banilor a ajuns în sectorul bancar, la instituţii financiare atât din SUA, cât şi din afara ţării. Multe dintre aceste bănci au primit ele înseşi ajutoare financiare guvernamentale.
Goldman Sachs, Deutsche Bank, Barclays, UBS, Merrill Lynch, dar şi Societe Generale se numără printre companiile care au beneficiat de ajutorul primit de AIG. În afară de bănci, o parte din bani au fost folosiţi şi pentru plăţi către municipalităţile americane. Compania a declarat că suma se ridică la aproximativ 105 miliarde de dolari. Luna trecută, AIG a anunţat cele mai mari pierderi