Fermilab, un institut de cercetare al Departamentului de Energie din Statele Unite, a anunţat că fizicienii sunt cu un pas mai aproape de indentificarea aşa-numitei „particule a lui Dumnezeu“, care ar putea explica existenţa materiei şi a vieţii în univers.
Institutul de cercetare american a susţinut şi în trecut că a făcut progrese mai mari decât rivalii europeni în cursa pentru obţinerea unuia dintre cele mai râvnite „premii“ din fizică, identificarea particulei Higgs Boson. Fermilab a anunţat că a reuşit să restrângă aria în care fizicienii se aşteaptă să găsească „particula lui Dumnezeu“, potrivit paginii de internet digg.com.
Totul a pornit de la fizicianul britanic Peter Higgs, care a încercat să elucideze unul dintre marile mistere ale fizicii: cum dobândesc particulele masă. În 1964, el a enunţat teoria potrivit căreia există un câmp de forţă, iar particulele care trec prin acesta dobândesc masă, materia şi viaţa devenind posibile. Particula Higgs este cunoscută drept „particula lui Dumnezeu“, fiindcă există peste tot, dar rămâne mereu ascunsă. Higgs a susţinut că acest câmp de forţă invizibil s-a format imediat după Big Bang şi dă masă universului. Fizicianul britanic a ajuns la această concluzie încercând să explice de ce masa dispare atunci când materia este spartă şi redusă la cele mai mici componente ale sale, molecule şi atomi.
Competiţie între LHC şi Tevatron
Confirmarea existenţei particulei Higgs ar fi răspunsul la multe întrebări despre aşa-numitul „Model Standard“, respectiv teoria care rezumă tot ceea ce ştim în prezent despre particule. De-a lungul anilor, fizicienii au restrâns ariile de masă probabilă a particulei Higgs. Fizicienii europeni caută, de asemenea, particula Higgs cu ajutorul acceleratorului de particule din Elveţia - LHC (Large Hadron Collider). Proiectul european a fost întârziat cu luni bune