Serbia solicita un ajutor de urgenta de 2 miliarde de dolari de la Fondul Monetar International (FMI), dupa ce moneda sa nationala, dinarul, s-a devalorizat din septembrie 2008 cu 25%, cresterea economica pentru 2009 este preconizata la 1,5 -1%, iar inflatia va depasi 8%.
"Serbia are nevoie de ajutorul de la Fondul Monetar International pentru a intari moneda nationala, dinarul", a declarat pentru ZF Dusan Crnogorcevic, ambasadorul Serbiei la Bucuresti.
Potrivit oficialului sarb, dinarul a fost sub presiune in ultimele luni, iar Banca Nationala a Serbiei a cheltuit miliarde de euro pentru a sustine moneda nationala. "Aceasta lupta nu e incheiata in prezent si de aceea avem nevoie de resurse aditionale pentru a o duce la bun sfarsit, iar FMI este cel mai important creditor care ne poate ajuta", a mai spus Crnogorcevic. Ambasadorul sarb a adaugat ca Serbia este afectata de criza economica, la fel ca toate statele din estul Europei, si ca situatia din aceasta regiune este mai negativa decat inainte. "Serbia nu e izolata, nu e o insula si este normal ca tulburarile economice din lume sa o afecteze, deoarece este conectata la sistemul mondial", a mai spus Crnogorcevic.
Belgradul a mai primit in ianuarie de la FMI 530 de milioane de dolari si inca 35 de milioane de euro de la Banca Mondiala (BM), dar tara are nevoie de mai mult.
Guvernatorul Bancii Nationale din Serbia, Radovan Jelasic, este de parere ca acordul pe doi ani de 2 miliarde de dolari - pe care Belgradul a inceput sa-l negocieze ieri - este crucial pentru ca tara sa primeasca finantare de la alti creditori internationali - precum Banca Mondiala sau Uniunea Europeana.
"Noul acord cu FMI valoareaza mai mult de 2 miliarde de dolari. Asta ar insemna ca Serbia are sustinerea unor institutii internationale proeminente", a declarat Jelasic. El a adaugat ca imprumutul va garanta fap