Markus Wirth, presedintele si directorul general al producatorului de materiale de constructii Holcim Romania, filiala locala a grupului elvetian Holcim, spune ca statul roman ar trebui sa accelereze investitiile in infrastructura in conditii de criza, cand are sansa sa le dezvolte mai ieftin si sa beneficieze de pe urma fondurilor europene.
Holcim Romania estimeaza pentru anul acesta o scadere de 20% a cifrei de afaceri in cel mai pesimist scenariu, iar in cel mai optimist caz cifra de afaceri va stagna la nivelul din 2008, cand compania a raportat 372 milioane de euro, in crestere cu 25% fata de anul precedent.
Evolutia vanzarilor pentru anul acesta depinde intr-o mare masura de proiectele de infrastructura care vor fi incepute, in conditiile in care investitiile imobiliare sunt blocate din lipsa de finantare.
"Romania are nevoie disperata de infrastructura, fie ca este vorba de autostrazi si drumuri nationale modernizate sau unitati administrative, spitale sau scoli. Statul trebuie sa speculeze momentul bun pentru investitii, avand in vedere ca poate accesa fonduri de la Uniunea Europeana si poate construi mai ieftin, in conditii de criza. Demararea proiectelor de infrastructura este vitala nu doar pentru piata constructiilor, ci pentru intreaga economie", explica Wirth.
Totusi, Holcim nu va reduce preturile la ciment in urmatoarea perioada, pentru ca "scaderea preturilor nu va majora consumul", iar in conditiile in care costurile de productie au ramas la acelasi nivel cu anul trecut sau chiar au crescut.
Compania a pregatit pentru anul acesta si un scenariu "realist", in care vanzarile vor scadea cu circa 10%, corelata cu reducerea cererii de materiale de constructii.
"Cererea de beton (material rezultat din amestecul cimentului cu pietris -n.r.) a scazut cu 30-40% in primele trei luni ale anului, comparativ cu aceeasi pe