Accesul mai greu la finantare, exporturile si diminuarea cererii interne se numara printre cele mai importante efecte ale crizei economice asupra intreprinderilor mici si mijlocii, a aratat Ovidiu Nicolescu, presedintele Consiliului National pentru IMM, in cadrul unei conferinte desfasurate marti, 17 martie.
Cele 6 efecte principale ale crizei, prezentate de CNIPMMR:
- avem de-a face cu ingreunarea finantarii. Este vorba despre doua fenomene majore: accesibilitatea creditelor, mai redusa si costurile, care au devenit exorbitante. Romania este mai afectata decat alte tari pentru ca sistemul bancar de la noi depinde in proportie de 95% de capitalul strain. Romania are nevoie de dezghetarea finantarii.
- exporturile: avem un avantaj ca exportam mai putin dar totusi pana acum exporturile au tras inainte economia romaneasca. Asupra exporturilor nu putem avea o influenta, poate doar prin niste programe speciale de construire de branduri.
- diminuarea cererii interne - pe anumite segmente; pe bunuri de folosinta indelungata a scazut si va scadea in continuare. Factori: scaderea activitatii agentilor economici.
- blocajul financiar - avem 2 categorii de blocaje: primul - blocajul creat de stat. Sa nu uitam ca in luna decembrie statul avea facturi de 2,1 mld euro catre companii; dar aceste sume, prin faptul ca merg in cascada inseamna un blocaj de 8-9 mld euro. Doar o mica parte au ajuns in economie. Se adauga si blocajul de la privati. Trebuie avuta in vedere cu prioritate.
- diminuarea investitiilor - multi investitori au diminuat sau au stopat investitiile. Vedem acest aspect in incetinirea ritmului constructiilor si va incetini si in perioada urmatoare.
- efectul psihologic. Am inceput sa avem sindromul crizei inainte sa vedem ce si cum. Am inceput sa spunem ca ne doare tot corpul cand ne du