Revista 22 si GDS, impreuna cu Reprezentanta Comisiei Europene in Romania, au organizat pe 11 martie o dezbatere cu tema Promovarea egalitatii de sanse si a participarii femeilor la alegerile europene din iunie 2009. Evenimentul a fost moderat de Rodica Palade si Armand Gosu. Au participat numeroase personalitati publice, politicieni, reprezentanti ai societatii civile, jurnalisti: Liliana Popescu (profesor universitar), Mihaela Popa (senator PD-L), Adriana Saftoiu (deputat PNL), Smaranda Enache (copresedinte Liga ProEuropa, Niculae Idu (seful Reprezentantei Comisiei Europene), Péter Eckstein Kovács (consilier prezidential), Cristian Preda (consilier prezidential), Sever Voinescu (deputat PD-L).
Niculae Idu a prezentat concluziile unei cercetari sociologice care confirma faptul ca in multe state membre ale UE discriminarea de gen este inca o practica larg raspandita. Femeile lucreaza cu jumatate de norma mult mai frecvent decat barbatii, iar sexul feminin predomina in sectoarele in care salariile sunt mai scazute. Guvernatorii tuturor bancilor centrale din statele membre sunt barbati, iar la nivelul marilor intreprinderi 90% dintre consiliile de administratie sunt formate din barbati. La nivelul guvernelor nationale proportia este de 3 la 1 in favoarea sexului masculin. In ceea ce priveste Romania, desi in 2008 prezenta femeilor in parlament era la jumatate fata de media europeana, totusi, atunci cand ne uitam la Parlamentul European, observam faptul ca tara noastra este reprezentata in proportie de 34,3% de femei (fata de 31,2% cat este media europeana).
Liliana Popescu a remarcat ca performantele Bulgariei si ale Republicii Moldova le depasesc cu mult pe cele ale Romaniei. Spre exemplu, in Bulgaria nu numai ca exista o participare mai mare a femeilor la nivel central, insa, inca de acum 10 ani, ministru de Externe era o femeie.
Cristian Preda, c