EnergoNuclear, compania de proiect care va realiza cele doua reactoare nucleare de la Cernavoda, evaluate la 4 miliarde de euro, urmeaza sa fie inregistrata la Registrul Comertului saptamana aceasta, dupa ce in final au fost stabiliti membrii Consiliului de Administratie al companiei.
Acum lupta se da pentru alegerea directorului general executiv al acestei companii, statul sprijinind un om din afara sistemului neacceptat deocamdata de investitorii straini care vor un specialist. Teodor Nitulescu, omul care este sustinut de stat, nu are experienta in domeniul nuclear, acesta ocupand functiile de primar al Alexandriei si de prefect al judetului Teleorman.
Miza o reprezinta investitiile de 4 mld. euro care vor fi facute, adica tot atatea achizitii publice, o afacere imensa pentru urmatorii ani. Statul roman va avea 51% din compania de proiect prin Nuclearelectrica, restul fiind impartit intre: CEZ (Cehia), Enel (Italia), RWE Power (Germania), GDF SUEZ (grup franco-belgian), Iberdrola (Spania) si ArcelorMittal Romania.
"Au fost mentionate patru nume pentru functia de director general, dar discutiile nu sunt finalizate. Este vorba de Ioan Rotaru (fost director in cadrul Nuclearelectrica, care lucreaza in prezent in cadrul Elcomex - n.r.), Teodor Chirica (director general al Nuclearelectrica pana la inceputul anului acesta) si Ionel Bucur (director general adjunct in cadrul Nuclearelectrica - n.r.). Aceste nominalizari au sustinerea diferitilor investitori straini care participa la acest proiect. Statul insa il sprijina pe Teodor Nitulescu, dar oricum alegerea directorului general se va face cu unanimitate de voturi din partea Consiliului de Administratie. Avem nevoie de un specialist pentru ca vorbim de persoana care va gestiona constructia a doua reactoare nucleare", spun surse din piata.
Anul trecut, Nuclearelectrica a generat venituri de circa