O treime din viaţa noastră dormim. Dar somnul nu este timp pierdut. În timpul somnului nocturn, corpul nostru se reface, pentru ca a doua zi să renască
La nivel global, unul din trei adulţi are probleme cu somnul, motiv pentru care mulţi dintre ei apelează la somnifere. Dar ce este somnul? Este o stare care îi oferă omului răgazul de a-şi reface forţele pentru a fi capabil ca a doua zi să o ia de la capăt. Noaptea, corpul nostru se reface, se apără contra infecţiilor, fabrică hormoni, iar pielea, atenţie, doar în cursul nopţii se regenerează. Este evident că, în timpul nopţii, corpul nostru este departe de a fi inactiv. Somnul presupune o succesiune de faze: somnul uşor, din debutul nopţii, care permite corpului să se recupereze fizic; somnul profund, când visăm şi ne eliberăm de tensiunea nervoasă. În cazul copiilor, hormonul de creştere este secretat în faza de somn uşor. Pentru adulţi, este foarte important să respecte orele când merg la culcare, pentru a fixa corpului un program de recuperare. Creierului nu-i place zgomotul, pentru că pur şi simplu îl stresează. De aceea, creaţi-vă un ambient optim pentru un somn odihnitor. Fără zgomot, spaţiu aerisit, o cină uşoară, eventual cu un ceai de tei. Mai suntem sfătuiţi ca, înainte cu o jumătate de oră de somnul nocturn, să renunţăm la activităţile intelectuale.
Lipsa somnului provoacă somnolenţă. Potrivit specialiştilor, după o noapte albă, dacă te aşezi la volan şi parcurgi un drum monoton există pericolul de a aţipi la volan. Anchetele realizate după explozia navetei Challenger, accidentul nuclear de la Cernobîl sau naufragiul petrolierului Exxon-Valdes au scos la iveală că somnolenţa a fost în fiecare dintre aceste cazuri unul dintre factorii care au provocat aceste catastrofe. Nu întâmplător, un număr impresionant de asemenea episoade tragice se produc noaptea.
Etapele