Arestările în rândul poliţiştilor-şpăgari vor continua, anunţă procurorii. Sursa: Mihai Șoica
Bucureşti, Bacău, Vrancea, Arad, Satu-Mare, Argeş, Covasna, Cluj. Acestea sunt doar câteva dintre „punctele-negre” de pe hartă, la capitolul şpăgi pentru permise fără examen sau înmatriculări fără taxe.
Ieri, procurorii şi ofiţerii anticorupţie au identificat o grupare de şap te persoane - poliţişti cu diferite funcţii şi grade şi instructori auto - care se ocupa cu fraudarea examenelor de obţinere a per miselor auto şi ulterior eliberarea acestor documente. Clienţii poliţiştilor erau, în special, persoane care picaseră de mai multe ori examenul pen tru ob ţine rea permisului de conducere, dispuse să plătească între 1.200 şi 3.500 de euro pentru un permis.
Metoda bluetooth
Sistemul utilizat la „fabrica de permise” de la Cluj se baza pe tehnologie şi era inspirat din experienţa studenţilor din mai toate universităţile din ţară. Pe scurt, candidatul se prezenta la examen cu o cască miniaturală în ureche, conectată prin bluetooth la un telefon mobil. El era astfel în legătură cu instructorul auto care îi dicta toate răspunsurile. Totul, sub ochii îngăduitori ai poliţiştilor examinatori.
Anchetatorii spun că lucrurile s-au simplificat şi mai mult din decembrie 2008, odată cu introducerea examinării computerizate la Serviciul de În ma triculări şi Permise Auto Cluj; con curentului îi era mult mai uşor să bifeze răspunsurile pe ecranul calculatorului.
Ancheta de la Cluj a pornit de la reclamaţii anonime trimise la DGA de către mai mulţi clujeni cărora li se părea ciudat că unii candidaţi terminau examenul foarte repede, şi-l promovau. „De la aceste anonime am construit un caz de la zero şi am descoperit ceea ce se întâmpla la examenul pentru obţinerea permiselor. Noi am infiltrat mai mulţi poliţişti sub ac