Pe motiv că Alianţa Nord-Atlantică încearcă în continuare să îşi sporească prezenţa în apropiere de Rusia, preşedintele rus Dmitri Medvedev a ordonat o reînarmare amplă a ţării sale începând din 2011. ”Analiza situaţiei politico-militare în lume a arătat că persistă un potenţial de conflict serios în anumite regiuni, alimentat de crizele locale şi de încercările continue ale NATO de a-şi dezvolta infrastructura militară în apropierea Rusiei”, a explicat liderul de la Kremlin.
Armele nucleare, de bază
Rusia se va concentra pe creşterea capacităţii forţelor sale nucleare strategice în cadrul eforturilor de modernizare a armatei, proces care nu va fi afectat de criza economică, a subliniat Medvedev, ieri, în cursul unei reuniuni cu înalţi oficiali din Ministerul Apărării. “Principala sarcină este creşterea capacităţii de luptă a forţelor noastre, în special a forţelor strategice nucleare.
Acestea trebuie să fie capabile să îndeplinească toate sarcinile indispensabile pentru asigurarea securităţii Rusiei”, le-a spus preşedintele ofiţerilor. Toate unităţile combatante vor fi permanent pregătite să fie mobilizate, a adăugat el.
Extinderea NATO, ameninţare directă
Liderul de la Kremlin a descris susţinerea precedentei administraţii americane faţă de aderarea la NATO a fostelor republici sovietice Ucraina şi Georgia şi proiectul scutului antirachetă drept ameninţări directe la adresa securităţii naţionale. De asemenea, Medvedev a anunţat că strategia de securitate naţională până în 2020 va fi aprobată în curând de Consiliul pentru Securitate.
La rândul său, ministrul apărării Anatoli Serdiukov a anunţat că armele de ultimă generaţie vor reprezenta 30% din armamentul armatei ruse până în 2015 şi 70% până în 2010.
Reformarea Armatei
Rusia a început, totodată