Multe din instituţiile de învăţământ din judeţul Cluj nu vor să implementeze un astfel de proiect. Proiectul „Avocatul Elevilor”, ajuns la cel de-al patrulea an în şcolile din Bucureşti, va fi introdus şi la nivelul judeţului Cluj. În acest sens ieri şi azi s-a desfăşurat la Cluj atelierul „Drepturile copilului o realitate în politicile şcolare” la care au participat reprezentanţi ai Ministerului Educaţiei, ai UNICEF România, dar şi elevi şi profesori de la licee din întreaga ţară. Scopul proiectului „Avocatul Elevilor” este promovarea şi respectarea drepturilor elevilor în şcoală, dar şi apărarea lor în situaţii de posibile abuzuri ale profesorilor.
Temele de vacanţă, ileagle
„Proiectul nu se doreşte a fi în şcoli pentru a ataca profesorii, ci pentru apărarea drepturilor elevilor, care uneori se încalcă cu bună ştiinţă”, a declarat Patricia Couţi, preşedintele Consiliului Judeţean al Elevilor Cluj. Printre problemele semnalate de Couţi sunt tezele programate de profesori de pe o zi pe alta sau temele suplimentare date pe perioada vacanţei, care sunt ilegale. Proiectul presupune organizarea în şcoli a unui comitet compus din cinci elevi, un cadru didactic şi un părinte propus de Comitetul de părinţi.
Proiectul pilot „Avocatul Elevilor” a fost aplicat în cadrul Liceului Teoretic Mihai Eminescu şi va fi implementat în alte 16 licee la nivelul judeţului Cluj. Cu toate acestea există foarte multe licee care au refuzat implicarea în proiect. „Din păcate, puţini directori de şcoli au acceptat implementarea proiectului. Fie sunt pur şi simplu reticenţi, fie consideră că profesorii vor fi monitorizaţi de elevi în felul acesta, ceea ce nu este deloc cazul”, a explicat Anca Radu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean Cluj. Pe viitor se intenţionează adaptarea proiectului şi în cadrul şcolilor primare.