Noul Cod Penal pedepseste cu inchisoare de la 1 la 6 luni hartuirea prin mesaje, telefoane sau urmarire. Incriminarea hartuirii este urmarea aparitiei unui numar mare de astfel de cazuri, in special impotriva femeilor.
Potrivit noului Cod Penal, infractiunea de hartuire este de doua feluri, cu grad diferit de gravitate. Daca cineva isi urmareste in mod repetat victima ori ii supravegheaza locuinta, locul de munca sau alte locuri pe care aceasta le frecventeaza, "cauzandu-i astfel o stare de temere", fapta se pedepseste cu inchisoare de la 3 la 6 luni sau cu amenda. Apelurile telefonice, mesajele, mail-urile care "prin frecventa sau continut alarmeaza victima" se pedepsesc cu inchisoare de la o luna la 3 luni sau cu amenda daca faptele respective nu reprezinta infractiuni mai grave (cum ar fi amenintarea sau santajul).
Autorii proiectului de lege justifica introducerea acestei infractiuni noi in Codul Penal romanesc ca fiind un raspuns la aparitia unor cazuri in care diverse persoane – in special femei – sunt asteptate sau urmarite pe strada sau alte locuri publice, sunt tracasate prin diverse mesaje, ceea ce le provoaca "o stare de temere sau de ingrijorare". Actiunea penala impotriva unor astfel de actiuni incepe in urma plangerii depuse de persoana vatamata. Reglementari similare apar si in legislatia franceza sau in cea engleza. Pana acum Romania incrimina numai hartuirea sexuala.
In multe cazuri, victimele hartuirii propriu-zise, incriminate acum, ii cunosc pe cei care le hartuiesc. Divorturile sau despartirile "incheiate urat" se prelungesc frecvent cu acte de hartuire. Potrivit datelor Agentiei Nationale pentru Protectia Familiei din Romania, numarul cazurilor de violenta in familie a crescut de la 8.787 in 2007 la mai mult de 11.500 in 2008. Victimele predilecte raman femeile: 51% in 2008 fata de 65% in 2007. Cum insa date