Pentru tinerii români care doresc să urmeze un MBA la o universitate de prestigiu există surse consistente de finanţare a studiilor chiar şi în vreme de criză. După ce în ultimii cinci ani a ajutat zeci de mii de români să obţină informaţii despre universităţile din străinătate prin organizarea târgului de facultăţi RIUF, Alexandru Ghiţă a decis că a sosit şi pentru el vremea să meargă la una dintre cele mai bune şcoli de afaceri din lume. În luna ianuarie a ac
Pentru tinerii români care doresc să urmeze un MBA la o universitate de prestigiu există surse consistente de finanţare a studiilor chiar şi în vreme de criză.
După ce în ultimii cinci ani a ajutat zeci de mii de români să obţină informaţii despre universităţile din străinătate prin organizarea târgului de facultăţi RIUF, Alexandru Ghiţă a decis că a sosit şi pentru el vremea să meargă la una dintre cele mai bune şcoli de afaceri din lume. În luna ianuarie a acestui an, a început programul de MBA de la INSEAD. Dar cum îşi finanţează costurile, care se ridică la aproximativ 90.000 de euro? „Am obţinut o bursă de 15.000 de euro. Aproximativ 35.000 de euro provin din venituri curente şi economii, iar aproape 40.000 de euro din împrumuturi de la familie şi prieteni“, explică Alexandru Ghiţă, care adaugă că în sistemul bancar autohton nu există posibilitatea de a lua credite avantajoase special destinate pentru a studia în străinătate.
„În România, nu există decât varianta de credite pentru nevoi personale, cu sau fără garanţie ipotecară, însă sumele sunt limitate, iar dobânda exorbitantă. Băncile mi-au oferit credite în euro cu o dobândă cuprinsă între 15% şi 20%“, spune Alexandru Ghiţă.
Alexandra Mnohoghitnei a început programul de MBA al universităţii Oxford în octombrie 2008, în plină criză financiară internaţională, dar a obţinut două burse care acoperă aproximativ 75% din costuri.