SIF-urile au continuat sa vanda din participatiile pe care le au la companiile unde nu detin drept de control, chiar daca conditiile de piata nu favorizeaza acest lucru, pentru a-si consolida lichiditatile. Trei dintre SIF-uri au raportat profit la sfarsitul lunii februarie, in urma unor vanzari de active.
SIF Moldova (SIF2) de exemplu a renuntat la inceputul lunii februarie la un pachet de circa 7% din actiunile santierului naval STX RO Offshore, fost Aker Braila (SNBB) in schimbul sumei de 7,2 mil. lei (1,67 mil. euro). Titlurile au fost cedate la un pret mediu de 3,15 lei, de 3,5 ori mai mare decat cel din piata.
SIF Oltenia si-a lichidat tot luna trecuta participatia de 6,29% pe care o detinea la producatorul timisorean de incaltaminte GP & Company in cadrul unei tranzactii de aproape 3 mil. lei (695.100 euro).
Societatea de investitii financiare a mai vandut la inceputul saptamanii o participatie de 5,5% la Petrom Aviation (ROFU), pentru 2,47 mil. lei, in cadrul unei oferte publice de preluare obligatorii initiata de Petrom, proprietarul firmei.
Cu toate acestea, in primele doua luni din acest an, cel mai mare profit net in randul SIF-urilor l-a inregistrat SIF Muntenia (SIF4), respectiv cu un castig de 6,1 mil. lei (1,4 mil. euro). Pe profit au incheiat luna februarie si SIF Oltenia, respectiv SIF Moldova, care in urma vanzarilor de participatii au consemnat castiguri de 2,3 mil. lei si respectiv 3,2 mil. lei.
SIF Transilvania (SIF3) si SIF Banat-Crisana (SIF1) au raportat pierdere in perioada similara, de 1,3 mil. lei si respectiv 0,34 mil. lei.
SIF Transilvania a adus in februarie suma de 2,6 mil. lei la capitalul societatii Orizont Turism (ORTU), pe care o controleaza aproape in intregime.
Activele nete cumulate ale SIF-urilor au scazut numai in primele doua luni din acest an cu 16,6%, pana la 5,1 mld. lei (1,2 mld. eu