Codul mafiot al tacerii se sparge, mai nou, pe canapelele psihoterapeutilor italieni. Scenele din "Clanul Soprano" devin realitate, intrucat temutii "oameni de onoare" nu isi mai pot pastra problemele in interiorul familiei. Un studiu realizat de Universitatea din Palermo arata ca 20% din rudele membrilor Mafiei sufera de anxietate, iar 17% prezinta tulburari de personalitate, scrie telegraph.co.uk.
Girolamo Lo Verso, psiholog si sef al echipei de cercetare, a declarat ca "Problemele psihice in randul familiilor sunt in crestere constanta, un semn ca aceasta cultura de monolit a societatii mafiote se prabuseste."
Studiul "Psihologia crimei organizate in Mezzogiorno" a identificat 81 de pacienti cu legaturi directe cu principalele trei organizatii criminale din Italia: Cosa Nostra (Sicilia), Camorra (Campania) si 'Ndrangheta (Calabria). "Acesti oameni", sustine Lo Verso, "sunt victimele unor puternice crize de identitate, pentru ca ei nu sunt obisnuiti ca viziunea lor asupra lumii sa fie contestata. Sunt ca niste fundamentalisti, insa, de cate ori zidul de siguranta din jurul lor cade, ei intra in criza. Atunci, recurg la terapie, iar cei mai multi se declara usurati ca pot discuta despre problemele lor."
Cele mai intalnite probleme aduse in discutiile cu terapeutii se leaga de tulburari in alimentatie, anxietate, depresii, probleme sexuale, sentimente de insuficienta, sau rusinea ca nu si-au putut construi o imagine de barbat puternic.
"Unul din cazuri este fiul homosexual al unui cap al mafiei. Fiul se revolta impotriva pricipiilor tatalui si indrazneste sa iasa la lumina, confruntandu-se cu o lupta interioara, dar si cu un puternic val de dezaprobare in randul clanului", a mai declarat Girolamo Lo Verso. Codul mafiot al tacerii se sparge, mai nou, pe canapelele psihoterapeutilor italieni. Scenele din "Clanul Soprano" devin real