Intr-o lume in plina criza economica, principiile financiare trebuie regandite, pentru a face fata noilor realitati.
Analistii CNN au gasit sapte noi reguli pentru a ramane stabili din punct de vedere financiar.
Riscul: Pana acum ne bazam pe faptul ca pretul actiunilor sau activelor in scadere isi vor reveni si vom castiga mai mult decat dublu. Prin urmare, merita riscul de a le cumpara.
Insa acest lucru nu mai este neaparat adevarat. Merita sa fim putin mai atenti la investitiile mai riscante, chiar daca ratam o posibila afacere profitabila.
Lichiditatile: Majoritatea oamenilor tineau "la saltea" doar bani pentru urgente si nimic mai mult. Astazi insa, realitatea s-a schimbat. Nimeni nu este imun la valul de disponibilizari masive, iar banii de urgente nu vor fi de ajuns pentru a supravietui, in cazul in care ramanem fara un loc de munca.
Specialistii ne sfatuiesc sa avem pastrati cel putin sase salarii, adica destui bani pentru a putea trai timp de jumatate de an, in cazul unei concedieri. Chiar daca aveti diverse active, fie actiuni sau imobile, cu siguranta nu este indicat sa le vindeti in momentele de criza, la preturi mai mici decat cele la care le-ati achizitionat, doar ca sa aveti ce sa mancati. Prin urmare, este de preferat sa aveti bani cash.
Capitalul uman: inainte sa investiti, ganditi-va la cat puteti castiga din salariu. Portofoliul de investitii ar trebui sa fie in concordanta cu stabilitatea locului de munca, abilitatea de a va schimba domeniul de activitate si perioada in care munciti la acelasi angajator.
In functie de aceste lucruri, puteti fi mai agresiv, sau, dimpotriva, mai "linistit" cand vine vorba sa faceti noi investitii.
Imprumuturile: Pana la inceperea crizei, imprumutul era considerat o metoda simpla si eficienta prin care puteai prospera. Evident,