Deputatul PD-L Silviu Prigoană preia propunerea Jurnalului Naţional şi anunţă că va reglementa printr-o iniţiativă legislativă înlocuirea termenului "rom" cu "ţigan".
"Trebuie văzut documentul oficial din care rezultă că se foloseşte denumirea de rom, pentru că, Mădălin Voicu, prietenul meu, când îi spun esenţă de rom se supără, aşa se numeşte spermatozoidul de ţigan, esenţă de rom. Bă, eu sunt ţigan, ce mă tot iei cu rom, cu chestii de astea, îmi zice Mădălin. Iar în comunitatea europeană nu se foloseşte denumirea de rom de nici o culoare", a spus Prigoană. El consideră că cei mai supăraţi pentru că se foloseşte denumirea de rom ar trebui să fie italienii, pentru că denumirea de rom derivă de la Capitala ţării lor, Roma. "Ei ar trebui să facă un proiect de lege prin care să se shimbe denumirea de rom în ţigan, pentru că în toate discuţiile oficiale ei nu folosesc denumirea de rom, ci pe aceea de ţigan. Şi nemţii, şi italienii, şi fracezii, toată lumea spune acestei minorităţi nomade ţigani şi trebuie să îi definim şi noi în acelaşi mod", a mai comentat deputatul democrat-liberal. El a adăugat că a cerut consilierilor săi să se documenteze cu privire la legislaţia actuală pe acest domeniu pentru a vedea cum se poate modifica. "Ştiu că a mai fost o dată o discuţie pe tema schimbării denumirii din ţigan în rom, în epoca Ceauşescu, prin 1975, s-a discutat la o şedinţă de partid, dar apoi s-a pus batista pe ţambal".
SCHIMBARE INCORECTĂ
Prigoană consideră schimbarea denumirii incorectă. "Dacă schimbăm denumirea trebuie să schimbăm tot ce înseamnă folclor şi operele literare. Nu se va mai numi opera respectivă «La ţigănci», ci «La roame», nu vom mai vorbi despre «Ţiganiada», ci de «Romaniada». Mă şi întreabă copiii, dar de ce îi zice la piesa respectivă «Ţiganiada»" Pentru că în cultura noastră, până în 1990, nu a existat romanes şi ni