În ţara noastră sunt pe piaţă doar 20 de pensiuni şi tour-operatori certificaţi eco. Fluxul de ecoturişti a crescut cu 30% în 2008 faţă de 2007. Tendinţa ascendentă se va menţine şi în 2009. Sistemul de certificare în ecoturism „Eco-România“ a fost elaborat de Asociaţia de Ecoturism din România, urmând modelul unor sisteme similare existente în Suedia şi Australia. Sistemul are la bază opt principii care care au în vedere spaţiile de cazare, programele turistice oferite de tur-operatori şi destinaţiile turistice.
Principiul focalizării pe zonele naturale este foarte important în ecoturism, la fel ca şi cel al conservării naturii. “Sistemul nostru de certificare este unul dintre cele mai complete din Europa.
În afară de al nostru, mai există doar două asemănătoare”, a spus Andrei Blumer, preşedintele AER. El a adăugat că ecoturismul capătă din ce în ce mai multă amploare în conşiinţa publicului, chiar a celui român.
„Fluxul de ecoturişti a crescut cu 30 % în 2008 faţă de anul 2007, iar anul acesta avem semnale pozitive de la târgurile din Stuttgart, München şi Berlin”, a precizat preşedintele AER. Andrei Blumer spune că în ţara noastră ecoturismul este practicat, dar nici pe departe la adevărata sa capacitate.
Zone precum Retezat – Haţeg, Apuseni sau Delta Dunării plasează România pe un loc fruntaş în Europa în ceea ce priveşte potenţialul ecoturistic, potrivit lui Andrei Blumer.
Prietenos cu mediul natural
În plus, ţara noastră beneficiază deja de 20 de pensiuni şi tur-operatori care promovează turismul prietenos cu mediul natural şi care sunt certificaţi ca atare de către Asociaţia pentru Ecoturism din România.
Cele mai solicitate pensiuni ecologice româneşti se găsesc în zona Retezat, Piatra Craiului, Bucovina şi Sibiu.
O eco-pensiune trebuie să benefic