Piata libera si-a vazut sfarsitul in fata crizei financiare, iar summit-ul G20 (grupul statelor industrializate si al economiilor emergente) din aprilie de la Londra va semnala inceputul sfarsitului paradisurilor fiscale si al secretului bancar, sustine premierul britanic Gordon Brown intr-un interviu pentru The Guardian.
"Cei 40 de ani de ortodoxie cunoscuta ca si consensul Washingtonului pentru piata libera a ajuns la final", a declarat Brown, care a spus in continuare ca nu doreste, totusi, intoarcerea catre "marele stat".
In 1999, fostul premier britanic Tony Blair, seful stangii laburiste din acea vreme, lansa impreuna cu cancelarul social-democrat Gerhard Schroeder un manifest intitulat "A treia cale" (in engleza) sau "Noul centru" (in germana), care sustinea ca doctrinele intr-o societate moderna nu mai au nicio relevanta si ca tot ceea ce conteaza este o buna guvernare si nu doctrinele. Ceea ce era important pentru noua orientare era piata libera si nu interventia administrativa a guvernelor pe piata libera.
Ceea ce sustine Gordon Brown acum este o intoarcere spre social-democratia clasica.
"Principiul laissez-faire si-a vazut sfarsitul. Cei de centru-stanga ar trebui sa fie destul de increzatori si sa spuna ca vechea idee conform careia pietele se autoregleaza s-a dus", a mai spus Brown, premier al unui guvern de stanga, o stanga la putere in Marea Britanie de 12 ani.
De asemenea, Gordon Brown isi asuma intreaga responsabilitate pentru problemele sistemului bancar, care au adus recesiunea in Marea Britanie. Premierul britanic a spus in interviu ca regreta faptul ca acum zece ani (perioada in care a fost ministru de finante in cabinetul condus de Tony Blair) nu a facut mai mult pentru a cere o mai stricta regularizare a pietei financiare globale.
"Imi asum intreaga responsabilitate pentru actiunile mele, dar consider ca ne c