Doar şase medici s-au arătat interesaţi de posturile scoase la concurs în spitale. S-au scos la concurs primele 22 de posturi pentru medici specialişti şi pentru rezidenţii în ultimul an. Oferta de angajare nu a stârnit aproape deloc interesul medicilor, astfel că pentru cele opt posturi cu specializare scoase la concurs nu s-a depus niciun dosar. De asemenea, directorul executiv al Direcţiei de Sănătate Publică, dr. Anca Andriţoiu, a precizat că pentru cele 14 posturi de medici rezidenţi s-au înscris doar şase candidaţi: unul pentru serviciul de ambulanţă, unul pentru alergologie şi patru pentru obstetrică-ginecologie. ,,Nu pot da o explicaţie pentru numărul redus de dosare depuse. Cel mai probabil, candidaţii aşteaptă cea de-a doua fază de concurs, când vor fi ofertate şi alte posturi, pe alte specializări”, precizează Anca Andriţoiu.
Deficit de specialişti
Managerul spitalului judeţean, doctorul Mircea Gelu Buta, este de părere că există un deficit de medici specialişti la nivel naţional. ,,Nu se investeşte suficient în specialişti. După şase ani de facultate, tinerii medici nu se mai încumetă să urmeze şi o specializare. Mulţi se plafonează, rămân medici de familie sau se angajează la diferite firme din domeniul medical”, explică Buta.
În plus, managerul spitalului bistriţean crede că o soluţie ar fi ca studenţii de la medicină din Cluj-Napoca să poată să îşi facă rezidenţiatul şi în spitalul din Bistriţa, nu doar în în Cluj, unde este deja o aglomerare de cereri. La nivel naţional, Ministerul Sănătăţii Publice a scos la concurs, anul acesta, 1919 posturi. Dintre acestea, 962 sunt pentru rezidenţi, 848 pentru specialişti şi alte 109 pentru medicină generală. Până acum, la nivel naţional, doar 341 s-au angajat în cursa pentru ocuparea uni post.