Politica de dividende a unei societati listate la Bursa de Valori Bucuresti a fost dintotdeauna unul din factorii urmariti de investitori si unul dintre criteriile care poate sa faca departajarea intre companiile aflate pe lista de achizitii si cele care sunt evitate.
Spre deosebire de alti parametri mai abstracti care caracterizeaza atractivitatea unei companii, ca multiplicatorii P/E, P/B, indicatori de profitabilitate, lichiditate sau eficienta, sau de alte criterii greu cuantificabile, cum ar fi structura actionariatului, managementul, perspectivele sectorului, dividendul este un factor palpabil, masurabil si perfect lichid, sustine Paul Brendea (foto), analist Prime Transaction, intr-un raport de analiza.
Cum descoperim companiile cu potential de dividende?
Cat de motivati sunt actionarii cu putere de decizie sa mai acorde dividende si cat de interesante mai sunt ele ca sursa de venit sunt doua aspecte demne de luat in considerare in noile conditii ale crizei financiare globale, sustine Paul Brendea.
Motivatia de a imparti profitul an de an este o masura de atragere a actionarilor, asa cum in marketing se folosesc tot felul de instrumente de fidelizare. Scopul final este un succes cat mai mare in atragerea de capital de pe bursa, prin majorarile de capital social cu aport in numerar. De asemenea, dividendul este remuneratia actionarilor mari, castigul lor din afacerea in care si-au investit banii.
Un al doilea caz particular unde ne putem astepta in continuare la dividende sunt societatile cu capital majoritar de stat, explica analistul Prime Transaction.
Legislatia prevede ca aceste societati sa distribuie dividende in cuantumul a 50% din profitul net anual, daca prin legi speciale nu se prevede altfel. Este un indiciu de luat in considerare si se poate verifica situatia din anii anteriori.
Brendea sustine ca o es