Conform unei noi legi, adolescentele pot face întrerupere de sarcină fără acordul părinţilor. Noul act normativ acceptă ca adolescentele să renunţe la o sarcină nedorită fără acordul părinţilor. În prezent, în Spania, avortul este interzis după două luni de sarcină. Guvernul Spaniei a aprobat săptămâna trecută un proiect privind modificarea legii avortului. În prezent, avortul este permis doar dacă sănătatea mamei sau a fătului sunt în pericol. Chiar şi în aceste situaţii, avorturile se practică numai în primele două luni de sarcină, de obicei în clinicile private.
Noua lege nu doar că le permite femeilor să avorteze în primele 12 săptămâni de sarcină, dar acceptă ca tinerele între 16 şi 18 ani să renunţe la o sarcină nedorită fără să fie necesar acordul părinţilor. De asemenea, nu mai este considerat un delict avortul până în cea de-a 22-a săptămână de sarcină, dacă viaţa mamei sau a fătului sunt în pericol.
„Nu aş putea fără ajutorul mamei”
Denisa Ionela Tănase (16 ani), originară din Dâmboviţa, este de părere că, deşi încă nu şi-a început viaţa sexuală, în cazul în care i s-ar întâmpla să rămână însărcinată la această vârstă, ar avorta.
„Trăim în secolul XXI şi mi se pare aproape imposibil să rămâi însărcinată dacă nu vrei, cu atâtea metode de contracepţie care există. Dar dacă totuşi mi s-ar întâmpla acest lucru, nu cred că aş putea să trec printr-un avort fără să o am alături pe mama. Ar fi prima căreia i-aş spune despre problema pe care o am”, spune tânăra.
Bianca Iotu, în vârstă de 18 ani, crede că 16 ani nu este o vârstă a maturităţii, iar adolescentele însărcinate nu ar trebui să decidă singure dacă să avorteze sau nu. „Ar trebui ca părinţii să afle despre decizia minorei de a avorta, ei fiind cei mai în măsură să o sprijine moral”, crede Bianca.
Pe de altă parte, Andreea