Radu Vasile, premierul roman care a avut cele mai mari crize de infruntat intr-un mandat de un an si jumatate - asaltul minerilor asupra Bucurestilor, criza valutara din primavara anului 1999, cand dolarul a crescut de la 10.000 de lei vechi la 18.000 de lei vechi in trei saptamani si criza datoriei externe, Romania avand in acel an de plata 3 miliarde $, cea mai mare rata anuala din istoria sa - spune ca FMI tine cont de ceea ce i se cere daca partenerii de negociere stiu ce sa ceara si cum sa puna problema.
"Cum se negociaza cu FMI? Va spun eu cum se negociaza cu FMI. Ei vin, stau la masa, cum stau eu acum cu dumneavoastra fata in fata, si spun: ce vreti sa faceti ca sa va incadrati in acesti parametri? Vreti sa majorati impozitul X? Atunci veti avea aceste venituri, insuficiente. Ce alta propunere aveti?", a explicat fostul premierul intr-un interviu acordat Ziarului Financiar.
Retras din viata publica de ani buni ("nu mai citesc ziarele de zece ani"), Radu Vasile continua sa locuiasca in cartierul Cotroceni, iar una dintre pasiunile sale de acum este, spune el glumind, sa-si invete papagalul sa vorbeasca ("Am 17 pasari, papagali, unii mai mari, altii mai mici").
Profesorul de istorie a economiei preda inca la ASE, dar spune ca o face din ce in ce mai rar. ZF l-a cautat (telefonic, iar fostul premier a acceptat o intalnire in redactia Ziarului Financiar) tocmai pentru a intelege de la profesorul de istorie cum unele cicluri economice se repeta, ce putem invata din crizele trecute si daca mai e ceva de lamurit din sintagma "nimic nu este nou sub soare".
"Citeam deunazi (de unde se vede ca citeste ziarele, desi spune ca nu o mai face - n.n.) referitor la acordul cu FMI ca acordul 'pune Romania in genunchi'. Ei bine la 1875 dupa ce Imperiul austro-ungar semna cu Romania un acord de liber schimb - atentie Romania nu era independenta - ziarul R