Un studiu al cercetătorilor de la Universitatea din Copenhaga, Danemarca, relevă că dieta nordică, bazată pe ulei de rapiţă, peşte şi fructe de pădure, este la fel de sănătoasă ca cea mediteraneeană, bazată pe fructe, legume şi ulei de măsline.
Studiul s-a bazat pe evaluarea statisticilor privind obezitatea, bolile de inimă şi de cancer din ţările scandinave şi din cele mediteraneene. Rezultatele au arătat că ratele bolilor sunt aproximativ egale, cu precizarea că ţările nordice au cel mult trei procente mai mult. Oamenii de ştiinţă consideră că cele trei procente diferenţă reprezintă stilul de viaţă (n.red. - nordicii consumă mai mult alcool). Astfel, alimentaţia tradiţională din ţările scandinave cuprinde peşte, precum somon, păstrăv, cod, carne de ren şi potârniche. Aceste tipuri de carne sunt mai sărace în grăsimi decât carnea provenită de la animale crescute în ferme.
De asemenea, uleiul de rapiţă este o sursă bogată de acizi omega 3 şi vitamina E, cu un rol important în metabolismul proteinelor, glucidelor, lipidelor, precum şi în menţinerea echilibrului hidroelectrolitic. Dieta nordică mai conţine diferite soiuri de varză, bogate în antioxidanţi dar şi fructe de pădure extrem de bogate în vitaminele C, A, B1, B2, P şi K. Specialiştii au adus în discuţie şi partea mai puţin costisitoare a unei diete nordice. Mai mult, oamenii de ştiinţă spun că fructele de mare sunt foarte pretenţioase, iar pentru ca organismul uman să beneficieze de toate vitaminele, este indicat să fie consumate cât mai proaspete posibil. „Alimentaţia joacă un rol important pentru sănătate. Este indicat să renunţăm din când în când la preparatele tradiţionale, cum ar fi mâncărurile italieneşti sau mexicane, şi să oferim organismului nutrienţii de care are nevoie”, subliniază dr. Triana Hahnemann, coordonator al studiului. (M.C.)
Un studiu al cercetătorilor de la Universita