Am citit de curand cu amuzament amar stenograma unei sedinte a Camerei Deputatilor din 2006. Putina lume mai stie ca pe atunci deputatul Vasile Puscas, actual membru al Guvernului, a propus ca alegerile pentru Parlamentul European sa se desfasoare prin vot pe lista preferentiala. Ce inseamna asta? Ca, in loc sa votam o lista blocata, prestabilita, sa putem vota oameni din interiorul listei. Cred ca nici nu mai trebuie sa spun cat de mult ar fi schimbat acest amanunt fata alegerilor europene pentru care ne pregatim. Practic, campania ar avea o miza reala pentru toti candidatii, publicul ar percepe o competitie reala, iar scandaluri de gen Elena Basescu pe loc eligibil ar fi mai rare, pentru ca, pe de o parte, partidele nu ar mai risca sa se faca de ras, iar pe de alta parte, candidatii contestabili ar scapa de critici, odata acceptati de populatie.
Dar sa ne intoarcem la stenograma de care ziceam. Totul s-a intamplat in sedinta din 19 decembrie 2006, atunci cand proiectul lui Vasile Puscas, sustinut si de George Maior, actualul sef de la SRI, a ajuns in plen. Initiatorul se revolta pentru ca membrii Comisiei de elaborare a Codului Electoral i-au taiat pur si simplu din lege mentiunea despre votul preferential. Se arata revoltat ca partidele ignora vointa publicului de a vota persoane individuale. A urmat o sedinta de pomina si, din pacate, nu e loc aici sa-i descriu pe toti participantii. Il voi mentiona doar pe Mihai Voicu, presedintele comisiei de mai sus. Tinerel, cu alura occidentala, genul de politician de la care acum cativa ani asteptam sa schimbe Romania. Prestatia sa din respectiva dezbatere arata insa ce scoala sinistra sunt organizatiile de tineret ale partidelor, pentru ca Mihai Voicu este un produs tipic.
Ce gaseste el sa raspunda? "In Parlamentul European – din punctul de vedere al celor care au votat impotriva acestui amen