» Salariatul roman care a castigat 2.600 de euro pe luna va incasa un ajutor de somaj de doar 335 de euro.
» Alti someri europeni care au avut acelasi salariu primesc ajutoare cuprinse intre 857,13 si 2.080 de euro.
» "Cand salariul mediu de la noi o sa se apropie de cel din Europa, se vor mari si ajutoarele", explica expertii.
Romanii concediati in timpul crizei financiare sunt printre cei mai nefericiti someri din Europa, din cauza alocatiilor derizorii pe care le primesc. Un roman cu un salariu brut de 2.600 de euro, comparabil cu cel al presedintelui tarii, care cotizeaza cel putin 20 de ani la fondul de somaj, iar acum se trezeste fara loc de munca, nu poate incasa mai mult de 335 de euro pe luna sub forma de ajutor, timp de un an de zile. In alte tari europene, persoana concediata care a avut un salariu de 2.600 de euro poate traversa un somaj linistit, pentru ca va incasa alocatii de vis, cuprinse intre 857,13 euro in Irlanda si 2.080 de euro in Suedia sau Luxemburg.
Valorile indemnizatiilor de somaj acordate in tarile europene au facut obiectul unui studiu realizat de Directia de Afaceri Juridice a Ministerului Economiei, Industriei si Ocuparii Fortei de Munca din Franta. Potrivit studiului, valori ale ajutoarelor de somaj precum cele de mai sus sunt valabile in cazul persoanelor fara obligatii familiale; familistii cu copii primesc aproximativ 100 de euro in plus.
Sursa citata mai arata ca in tarile mentionate contributiile la fondurile de somaj ale angajatilor si angajatorilor sunt de: 2% din salariu in Suedia; 3,3% in Germania; 6,4% in Franta; 7,3% in Spania; 8,25% in Olanda si 34,75% in Portugalia; in Franta, Olanda, Spania si Portugalia angajatorii platesc cea mai mare parte a contributiilor la somaj, in timp ce in Germania si Suedia angajatorii si angajatii contribuie cu procente egale. Italia este singura tar