Europa nu mai poate continua sa utilizeze apa conform practicii actuale, avertizeaza Agentia Europeana a Mediului intr-un nou raport. Continentul se confrunta cu insuficienta resurselor si cu seceta, iar solutia este reducerea cererii si introducerea pretului apei in toate sectoarele, inclusiv cel agricol, relateaza publicatia EUobserver.
Agentia Europeana a Mediului, organism consultativ al Uniunii Europene, arata ca nu doar statele membre din sudul Europei, ca Spania si Italia, se confrunta cu penuria de apa, ci si cele din nordul Europei. Schimbarile climatice, precizeaza raportul, vor spori gravitatea si frecventa secetelor pe viitor, exacerband penuria de apa mai ales pe timpul verii.
Se recomanda statelor membre sa implementeze planuri de gestionare a secetei si sa se concentreze asupra pericolului unui deficit de apa, in loc sa astepte declansarea unei crize.
In domeniul agricol, AEM considera ca o combinatie intre selectia culturilor si metodele de irigatie ar ameliora substantial eficienta agricola a apei, cu sustinerea unor programe de consiliere a agricultorilor. Sunt necesare, de asemenea, fonduri europene si nationale, inclusiv prin Politica Agricola Comuna, alocate pentru promovarea utilizarii durabile a apei in acest sector. Europa nu mai poate continua sa utilizeze apa conform practicii actuale, avertizeaza Agentia Europeana a Mediului intr-un nou raport. Continentul se confrunta cu insuficienta resurselor si cu seceta, iar solutia este reducerea cererii si introducerea pretului apei in toate sectoarele, inclusiv cel agricol, relateaza publicatia EUobserver.
Agentia Europeana a Mediului, organism consultativ al Uniunii Europene, arata ca nu doar statele membre din sudul Europei, ca Spania si Italia, se confrunta cu penuria de apa, ci si cele din nordul Europei. Schimbarile climatice, precizeaza raportul, vor